Moremoney viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Moremoney

Info om kreditværdighed og RKI


Mark Andersen
Skrevet af: Mark Andersen opdateret Opdateret: 30. november, 2021

Hvis man gerne vil optage et lån, så er der adskillige begreber, som man skal være meget opmærksom på. Begreber som kreditværdighed og RKI. Det er ganske indlysende for de fleste, hvad det drejer sig om, men det er ikke alle, der kender detaljerne omkring kreditværdighed og RKI. Derfor vil vi forsøge at hjælpe med, at få et lille overblik over dette. Kreditværdighed går i al sin enkelthed ud på, at man skal have tjekket sin økonomi efter i sømmene, hvis man gerne vil kunne optage et lån. Det er desværre noget, der for rigtigt mange ansøgere betyder et afslag på lån. Banken vil nemlig gerne have sin penge tilbage, og hvis man er en af de mange danskere der har dårlige kreditværdighed, så ser banken det ikke som en risiko, der er værd at løbe. Det er trods alt en forretning, som skal løbe rundt, og dårlige betalere er bare ikke noget banken har lyst til at ofre flere penge på. Ansøger man om lån i banken, men får afslag på grund af dårlig kreditværdighed, så fortvivl ikke, for der er andre muligheder. Men lad os først og fremmest se, hvad der kan påvirke om ens kreditværdighed er god eller dårlig.

Info om kreditværdighed og RKI

Kan din økonomi klare et lån?

Før banken tager stilling til om et lån kan godkendes eller ej, så laver den en ret gennemgående vurdering af den enkelte ansøgers økonomiske situation. Det betyder at de vurderer hvor gode chancerne er for at de får deres penge tilbage til tiden, eller om de overhovedet får dem tilbage. Det er nemlig langt fra alle, der har en økonomi, der kan bære afdragene, samt de andre udgifter, der er forbundet med at optage et lån. Der er jo både gebyrer, renter og meget mere, som alt sammen skal betales. Først og fremmest, så tjekker de om man er registreret i RKI. Er man det, så er det absolut udelukket at banken låner dig penge. Faktisk kunne de slet ikke, om de så skulle have lyst. Der ER muligt at få forbrugslån selvom man er i RKI, men bare ikke i banken. Men det ser vi nærmere på senere. Vurderer banken, at man har en økonomi, der kan bære udgifterne og at man har tilstrækkeligt med luft i sit budget, så er der en reel chance for, at de siger ja. Hvis man vel at mærke opfylder de andre krav, som man naturligvis bliver pålagt. En sund økonomi kan desuden give en lavere rente, hvis banken skulle vælge at låne en pengene. Når banken vurderer din økonomi, så gennemgår de alt. ALT. Det vil sige at din løn, al offentlig støtte, såsom kontanthjælp, dagpenge og meget mere bliver medregnet. Disse indtægter, bliver så stillet op overfor dine udgifter, som banken naturligvis også vurderer. For man skal naturligvis have et vis rådighedsbeløb til uforudsete udgifter. Det varierer fra husstand til husstand baseret på antallet af medlemmer i denne. Rådighedsbeløbet udgør de penge som der er tilbage efter alle de faste udgifter er betalt. Det er yderst personlige tal som banken skal have adgang til, for de skal have et komplet overblik over din økonomi. Så der skal kontoudskrifter, lønsedler og meget mere på bordet.

Er du villig til at påtage dig ansvaret?

Mange danskere bliver hvert eneste år meget overraskede og skuffede når de opdager, at det ikke kun er ens kreditværdighed, der bliver kigget efter i sømmene. Banken kan nemt vurdere om din økonomi kan bære den byrde det er, at have et lån. Men banken laver også en vurdering af dig som person, på baggrund af dine økonomiske vaner. Det vil sige, at banken kigger på evt. tidligere gæld som du har haft og hvilken type gæld det var. Hvis man har haft megen forbrugsgæld, så vil man få sværere ved at optage et nyt forbrugslån. Overtrækker man ofte sin konto, så er det heller ikke et godt tegn. Det er altså ikke nok, at have en stabil økonomi, men man skal også kunne træffe de rette beslutninger. Det betyder naturligvis også at banken kontrollerer en status mht. RKI. Om man står deri, eller om man tidligere har. Som nævnt tidligere kan man få forbrugslån trods RKI, bare ikke i banken.

Er du villig til at påtage dig ansvaret?

Kan du stille sikkerhed?

Som nævnt tidligere, så vil banken gerne have sin penge tilbage og det er hele grunden til, at de vurderer eventuelle lånere så grundigt. Din økonomi og økonomiske vaner bliver tjekket og vurderet, men der skal ofte mere til. Det er især, hvis man ønsker et større lån. Så kan banken stille krav om at man stiller en sikkerhed. Det vil sige, at man skal have værdier, som banken kan gøre udlæg i, hvis man ikke overholder aftalerne. Kort sagt er det en måde, hvorpå banken kan sikre sin investering i dig. Hvis du ikke kan eller vil betale, så sælger banken dine ting og får på den måde sine penge tilbage.

Forbrugslån trods RKI?

Som vi nævnt tidligere, så er der forskellige ting man kan gøre for at låne penge, hvis man får et nej i banken eller står i RKI. Mange oplever hver eneste år, at få afvist en lånansøgning i banken, også selvom deres økonomi og vilje er i orden. Men bankerne er nervøse og har for ofte brændt fingrene, så de er forsigtige. Heldigvis kan man optage kviklån eller andre lån uden om banken. Man kan endda få forbrugslån RKI ingen hindring. Det kræver bare, at man er forberedt på, at man skal betale lidt mere i renter. Kviklån stiller ikke mange krav, og der er ingen der tjekker om man er i RKI, så det er en win-win situation. Ekspeditionstiden er utroligt hurtigt, så man kan ofte have pengene på kontoen dagen efter, at man ansøger. Som sagt er renterne højere, men det er fordi at udlåner skal have en eller anden form for sikkerhed, da de stiller færre krav. Det kan dog godt betale sig, hvis man altså kan overholde kravene. Betal til tiden og vær sikker på, at din økonomi kan bære byrden. Så er der ikke noget galt med kviklån eller lignende. Selv ikke hvis du står i RKI. Kig forbi moremoney.dk, hvis du vi vide mere om lån uden om banken. Her finder du masser af info og masser af billige lån.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...



email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Moremoney må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Moremoney samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)