MoreMoney viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Moremoney - Se vores oversigt over de billigste forbrugslån

Gearing – investering for lånte penge

Dette indhold er sponsoreret 

Når emnet ”investering for lånte penge” kommer på banen, sker det ofte, at det løber koldt ned ad ryggen på folk. Er det ikke vildt risikabelt at investere for lånte penge? Og risikerer man ikke at miste alt?

Ofte hænger disse antagelser sammen med, at vedkommende ikke ved, hvordan investering for lånte penge – såkaldt gearing – fungerer. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Gearing – investering for lånte penge

Hvad er gearing?

Gearing forklares bedst med et eksempel. Lad os sige, at du har 10.000 kr., som du gerne vil investere i en given aktie. Det kunne f.eks. være ISS, eller en hvilken som helst anden aktie for den sags skyld. Eller rettere; du har 10.000 kr., men vil gerne investere mere i ISS, da du tror på, at denne aktie kommer til at klare sig godt.

I stedet for blot at nøjes med at investere dine egne 10.000 kr., kan du lave en gearing af din investering. Det kunne f.eks. være, at du foretrækker at investere 50.000 kr. Dette kan du gøre ved hjælp af gearing. I det konkrete tilfælde vil der være tale om en gearing på faktor 5, da din samlede investering bliver 5 gange så stor som det investeringsbeløb, du selv stiller til rådighed.

Hvordan gearer man?

Der findes flere metoder til at foretage gearing, men den klart nemmeste måde at gøre det på er ved hjælp af en CFD. En CFD er et finansielt instrument, der følger en given aktie; f.eks. vil en ISS-CFD følge ISS-aktiens aktiekurs. Fordelen ved at handle med en CFD kontra den egentlige aktie er blandt andet, at CFD’er er langt nemmere at geare. Her kan du direkte fra din investeringsplatform foretage den ønskede gearing, så du rammer præcis den risiko, du ønsker at løbe.

Hvordan gearer man?

Med gearing går alt stærkere – i begge retninger

Inden du giver dig i kast med gearing, er det vigtigt at forstå, hvordan gearing fungerer i praksis. Der er nemlig både fordele og ulemper ved at geare; akkurat som det gælder med andre typer af lån. Tager vi eksemplet fra før, hvor du investerer 50.000 kr., hvoraf 10.000 kr. er dine egne, betyder det, at du reelt set kun investerer 20% af din investering fra egen lomme. Resten kommer i form af et lån; altså gearing.

Det betyder, at alt foregår med faktor 5. Hvis ISS-aktien stiger 10%, vil din samlede position nu være 55.000 kr. Du har altså tjent 5.000 kr. på din investering, men den er sket på baggrund af en investering på ”kun” 10.000 kr. af dine egne penge. Du har dermed forrentet din egen investering med 50% i stedet for 10% - altså faktor 5.

Det lyder jo meget positivt. Dog skal du huske på, at faktor 5 gælder begge veje. Falder ISS f.eks. 20%, mister du faktor 5, altså 100%. Et fald på 20% vil derfor betyde, at hele din investering er gået tabt. Og netop det er vigtigt at huske på, når du overvejer at geare dine investeringer.
Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om lån:

Fortsæt uden indtastning af e-mail

Betingelser