Hvad betyder de forskellige begreber omkring forbrugslån?
Når man går over overvejer om man skal optage et forbrugslån, så er der en masse begreber som man bliver bombarderet med lige fra første færd. Begreber, der kan tage pusten fra enhver, der ikke har beskæftiget sig med den slags før. Man kan naturligvis alliere sig med en person, der er kyndig i disse begreber og hvad de betyder, men man kan også bare sætte sig ned og læse. Det nemt at finde information om alle begreber omkring lån online, så det er bare med at komme i gang, hvis man har et hængeparti. For nemheds skyld har vi samlet en række af de forskellige begreber, der dukker op i forbindelse med forbrugslån, så du kan få et nemt og hurtigt overblik. Det vil sige, at du finder en forklaring på ting, der måske kan virke forvirrende.
Brugernes favorit
På Moremoney arbejder vi for at give dig det perfekte overblik over dine lånemuligheder. Vi rangerer de forskellige lån efter faktorer som popularitet, lånets betingelser og vores kommission. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere. Du kan tjekke vores liste med partnere og hvordan vi tjener penge. Læs mere her
Renter
Den her kender de fleste nok en definition på, så der er ingen grund til at gå for meget i dybden. Renterne på et lån er den procentvise udgift, der løbende bliver lagt oven i beløbet. Det er meget vigtigt, at man sørger for at betale sit lån ud så hurtigt som muligt, da renterne ellers hurtigt kan løbe løbsk. Det gælder især, hvis man har optaget er af de dyre kviklån. Disse lån er praktiske fordi det går hurtigt, men det går også hurtigt med at få gælden til at vokse, fordi de høje renter er den pris man betaler for det praktiske. Men det er ikke den eneste udgift som man får i forbindelse med at tage et lån.
Gebyrer
Når man vil oprette et lån, enten i banken, hos en kreditforening eller hos en privat långiver, så skal man huske på, at det er en forretning, der skal tjene penge. Det har den betydning, at man ikke får noget gratis. Derfor er der oftest pålagt forskellige gebyrer, der simpelthen bliver lagt oveni lånet. Det kan være et gebyr for oprettelse, eller for administration. Det er helt op til långiveren at beslutte hvad disse gebyrer ska lyde på, så vær meget opmærksom. Der findes nogle private lånudbydere, der lader en slippe for gebyrer, men så er renterne måske noget højere. Lad dig ikke snyde, for der er ingen, der gør noget ude at få noget til gengæld. Husk også på, at de gebyrer, der lægges oven i gælden naturligvis også bliver forrentet, så gælden vokser endnu hurtigere.
ÅOP
Det her er et af de begreber, der forvirrer rigtigt mange danskere. Så vi vil forsøge at komme med en lille forklaring eller definition på ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Det vil sige, hvor meget du i procent kommer til at betale af det oprindelige beløb i løbet af det første år. Det betyder altså at renter og gebyrer alle er medregnet i ÅOP. Noget af det første man opdager, hvis man ønsker at optage et kviklån, er at de har en vanvittigt høj ÅOP. Det kan nemt ryge op i hundreder eller måske endda tusind procent, hvilket kan blive et helt uoverskueligt beløb. Men det er der en meget enkel forklaring på, som slet ikke er så uhyggelig, som det ved første øjekast kan virke. Den høje ÅOP skyldes at kviklån er lavet til at skulle betales tilbage indenfor en måned eller to. Derfor bliver det aldrig rigtigt relevant at se nærmere på ÅOP, hvis det er den slags lån man vil tage. Men det er stadig godt at være opmærksom på, hvad der kan ske, hvis man ikke overholder sine forpligtelser.
Låntyper
Når man snakker om lån, så kan man sætte dem op i tre grove kategorier, der er med til at give et bedre overblik. Der findes naturligvis masser af andre låntyper, men disse tre er de mest brugte lån i Danmark, så derfor har vi valgt netop dem.
Billån
Denne type lån kender de fleste nok til. Medmindre man køber en brugt bil til ganske billige penge, så optager man typisk et lån, når man skal købe ny bil. Det er et lån, som man kan tage i banken eller hos private udlånere. Gebyrer og renter varierer meget, men fælles for dem alle er, at lånet skal benyttes til køb af bil. Pengene er altså øremærkede og kan ikke benyttes til andre ting.
Realkreditlån
Realkreditlån optager man når man skal købe et hus eller anden bolig. Det foregår ved, at man lægger et beløb, som typisk er på 5%, hvorefter realkreditinstituttet låner en resten. Har man ikke de 5% procent, kan man måske få lov at låne dem i banken, men det er altid en god ide, hvis man kan betale så meget som muligt selv.
Forbrugslån
Forbrugslån er blevet meget populære i de senere år, for vi danskere har fået mange penge mellem hænderne og det betyder, at vi forbruger som aldrig før. Vi køber og smider væk i en lind strøm, og det er noget der kræver penge. Et forbrugslån er, som navnet antyder, et lån der udelukkende benyttes til forbrug. Det kan være luksusting, rejser, dagligvarer, tøj eller elektronik. Man optager et forbrugslån i banken eller hos en privat lånudbyder. Begge har sine fordele og ulemper. Det tager lang tid at få et forbrugslån i banken, og der er en god mulighed for at de siger nej. Kviklån går virkelig hurtigt, men til gengæld er det er dyt lån. Så man skal overveje situationen grundigt og være opmærksom på betingelserne.
Brug hovedet når du låner penge
Som man kan se, så er det ikke spor svært, at hitte hoved og hale i de forskellige begreber. Faktisk er det ganske enkelt, hvis man bare sætter sig end og finder en definition på dem. Det betyder dog ikke, at det er nemt at overskue lån. Tværtimod. Lånemarkedet er stort og meget omfattende, så det er af yderst vigtighed, at man altid har hovedet med sig og ikke gør noget overilet. Læs alle betingelser grundigt og få en forklaring på alt, det som du ikke helt forstår. Det er trodsalt dine penge, der er på spil.